background pattern
03YOA0203YOA01
extra black line
left black line
right black line
대상지는 양주 옥정지구의 동쪽에 있으며, 이미 설계된 대상지에 새로운 설계 안을 제안하는 기술공모형 사업이었다. 1블록과 2블록이 인접 대지인 것을 고려하여, ‘두 개의 단지가 함께하는 아름다운 정원’이라는 콘셉트로 디자인하였고, 모든 세대를 남향 배치하였다. 또, 두 단지가 함께 사용하는 서울 광장크기의 정원형 중앙광장과 수공간(水)을 계획했다. 시원한 바람 길과 동 서측으로 열린 시야를 확보하였으며 따스한 햇볕과, 풍부한 녹지가 있는 단지를 계획했다. 특히, 단위세대는 4Bay로 계획하여 기존 계획안보다 3.5배 확장된 수납공간을 확보하여 더 넓고 쾌적한 생활공간을 만들었다. 웰컴 플랫폼(Welcome platform) 계획으로 로비에 안마당과 툇마루를 만들고 단지 내 커뮤니티 활성화를 위해 커뮤니티 시설 규모를 1.5배로 확장하였다. 또한, 에너지효율 1등급과 녹색 건축인증 우량등급으로 환경을 생각하는 친환경 녹색단지를 구현했다.
This site is in the eastern part of the Ok Jeong district, YangJu. The project was part of a bid for new design plans applicable to the already designed as the target area. In consideration of the fact that block 1 and block 2 are adjacent to each other, the basic concept of the design is ‘a beautiful garden where two complexes meet each other.’ All units face south. The plan includes a garden-like central square that’s as large as Seoul Plaza and a water space, both of which are shared by the two complexes. Cool winds, open views on both eastern and western sides, warm sunshine, and large green spaces are major features of this plan. In particular, each residence unit entails a 4-Bay plan, which secures 3.5 times more storage space than in the original plan, for a larger and more pleasant living space. According to the ‘Welcome Platform’ plan, the lobby includes a courtyard and narrow porch. To promote the community, the community facility is 1.5 times larger than in the original plan. In addition, the energy efficiency rating of 1 and the top-class green building certificate indicate that this is an eco-friendly green residence complex.
close
양주옥정지구
close
양주 옥정 A21-1, 2BL 아파트
YangJu Okjeong A21-1, 2BL Apartment
prev
next
    PREV NEXT