background pattern
extra black line
left black line
right black line
구 시가지에 있던 낡고 열악한 환경의 소방서를 새로 조성되는 우정혁신도 시로 이전하는 프로젝트다. 소방서는 공공청사임에도 불구하고 기능적인 건축물로 개방감을 확보하기 어렵고, 소방대원들의 근무환경도 열악한 상 황이다. 다행히도 계획부지 뒤쪽에 입화산이 있고 옆쪽으로는 공원이 조 성될 예정이어서 자연스럽게 녹지를 끌어들여서 소방서에 활력을 불어넣 으려고 했다. 세 개로 나뉜 건물은 각각 대기, 행정, 전시의 기능을 가지고 있다. 건물은 경사 지형에 최대한 순응하도록 계획되었고, 밝은 실내 환경 을 가질 수 있도록 계획했다. 필로티 하부로 이어지는 거대한 진입 계단은 일반인들을 전시관으로 자연스럽게 유도하여 개방적이고 편안한 관공서 의 이미지를 구현하였다. 또, 재질이 서로 다른 투명한 유리와 검은색의 석 재를 알루미늄 지붕으로 연결하여 역동적인 입면을 계획했다.
Even though the fire station is a public space that should be functional, openness might be difficult to achieve. In the new city, luckily, there stands Mt. Iphwa behind the planned site and a park will be created on the side, which could provide green areas around the station and give some vitality. Three buildings have their own functional roles for standby, administration, and exhibition, respectively. The layout of the buildings is designed to be harmonized with the sloping site as much as possible and to attract light inside to create a bright environment. The entrance with huge stairs, which stretches out to the bottom of the pilotis, naturally leads people into the exhibit hall, creating open and friendly images of a public office. Moreover, using different types of materials including transparent glass, black stones and aluminum roofing tiles create a dynamic facade.
close
울산 중부소방서
close
울산 중부 소방서
Ulsan City Central Fire Station
prev
next
    PREV NEXT