background pattern
extra black line
left black line
right black line
대지 주변은 북쪽으로 높은 지형을 이루고 보차혼용의 8m폭, 이면도로에는 3층 이하의 저층 주거 및 근린생활시설이 혼잡하게 얽혀 과거 급조된 성남 도시 계획의 전형적인 모습이었다. 많은 주민들이 방문하는 세무서 업무 특성을 감안하여 건물에 대한 인지성과 상징성을 고려하는 동시에 지역 주민을 위한 커뮤니티 공간 확보가 필요하였다. 이를 위해 담장을 제거한 개방적인 형태와 효율적인 업무구성이 가능한 OPEN PLAN이 적용되도록 내부에 기둥 없는 사무실을 구현하고 실내정원을 조성하여 자연친화적 요소를 내부로 끌어들였다.
Considering the high volume of visitors to the district tax office, we took people’s recognition of the location and its symbolic components into account. Additionally, the project provides a new community space for local residents. By removing the outer walls and applying an open plan through which an open space may be created an efficient work planning becomes possible. We also removed the existing pillars inside the building and created a courtyard, applying environment-friendly components inside the building.
close
대한민국 경기도 성남시 수정구 희망로 480
close
성남세무서
Seongnam District Tax Office
prev
next
    PREV NEXT