background pattern
extra black line
left black line
right black line
소사벌택지개발지구 내에 위치하며 남측으로는 공원과 접해 있고 멀리 저수지가 보이며 북측과 동측으로 도로가 있는 코너대지이다. 업무시설로서 남향배치를 기본으로 하였으며, 대지의 효율적 이용과 수려한 저수지의 조망을 확보하기 위해 저층보다는 고층으로 계획하였다. 자연스럽게 시민들을 위한 대지내의 휴식공간을 최대한으로 확보할 수 있었으며 주차장도 전부 옥외주차로 해결할 수가 있었다. 강당을 지상에서 띄워 별도의 매스로 구성함으로서 출입을 위한 전이공간을 만들고 고층매스와의 균형을 이루는 휴먼스케일을 느낄 수 있도록 하였으며, 옥상정원을 제공하여 휴게공간으로 활용하도록 하였다. 최상층에 식당을 배치하고 전망을 위한 옥외데크도 함께 두어 주변자연과의 연관성을 강조하였다. 입면은 에너지효율을 고려하여 솔리드한 벽면에 펀치창으로 구성하고 내부기능과 주변환경에 따라 변화를 주어 획일성을 탈피하는 디자인 요소가 되도록 하였다. 주요 외장재로는 포천석과 마천석을 대비적으로 사용하고 내외부의 재료가 연결되도록 하였으나, 현장에서 디자인의도를 파악하지 못하고 임의로 변경을 하여 많은 아쉬움을 남긴다.
The corner site surrounded by two main street on north and east side is located adjacent to city park with scenery of reservoir faraway. As a institutional building, it faces to south to reserve the best work environment, and stands upright to provide the beautiful scenery of city reservoir. In addition, those strategy hold the abundant ground space for outdoor landscape that opened to public and provide numerous parking lot at the same time. The auditorium mass is lifted creating piloti that become the gate balancing the scale between building and person. The in-house restaurant is located on the top floor clustering with roof deck that emphasize the relationship to near surroundings. To enclose the building with high level of energy saving, it has punched window envelope with composition of functional program exposure. It is another main scheme of exterior finishes with the two different tone of granite finishes that spread into the main interior space that weaving the natural flow from the outdoor to inside. However, it remains as unfortunate to loose the chance of delivering the keen intention of the scheme to the field.
close
경기도 평택시 죽백동 580-4
close
평택세무서
Pyeongtaek District Tax Office
prev
next
    PREV NEXT