background pattern
extra black line
left black line
right black line
국민건강보험공단 제주지사는 2015년 준공된, 제주도의 고유한 지역성을 반영한 프로젝트이다. 특히 다른 지역의 지사들과 차별화를 두고자 하는 데 중점을 두었다. 대지는 전면에 35m 도로가 남서향으로 있으며 사무공간의 채광을 극대화하기 위해 남쪽으로는 주변건물과의 거리를 최대한 떨어져 배치하였고 3m 정도의 대지의 레벨 차를 이용하여 대지 후면 12m 도로에서 접근 가능한 스킵플로어 타입의 주차장을 제안하였다. “주상절리”를 입면 콘셉트로 건축적으로 재해석하여 제주도라는 지역성과 국민건강보험공단의 청렴함을 구현하고자 하였고 이를 위해 실버 코팅된 칼라 로이복층유리를 3~4층 매스의 커튼월에 적용하여 투명성과 수직성을 더욱 강조하였다. 또한 제주석을 1층 매스에 적용하여 제주도의 지역성을 나타내고자 하였다.
This project is to relocate and build new Public Health Insurance Jeju Branch Office which requires reflecting its unique locality and at the same time differentiating it from other branches. The site is facing 35m wide road on southern west side and to maximize daylight flowing into office, a certain amount of distance is kept from neighboring building as much as possible, by using 3m level difference from front to back side of the site skip-floor type parking. Elevation concept, Columnar Joint (Jusangjuli) in Jeju, reinterprets the locality and integrity of Public Health Insurance Office. To emphasize the concept, silver coated Low-E double glazing is used for 3rd & 4th floor mass as well as Jeju stone is applied on exterior of 1st floor mass.
국민건강보험공단 제주지사
Public Health Insurance Service’s Jeju Branch