background pattern
extra black line
left black line
right black line
곤충연구센터는 멸종되었거나, 멸종될 위기에 처한 천연기념물 곤충의 복 원과 증식을 위한 연구시설로 증축 계획되었다. 장수하늘소의 유충이 서 식하는 통나무를 모티브로 석재를 이용한 수직 패턴의 긴 매스에 가로로 길게 찢어진 개구부를 구성하여 입면의 단순함을 탈피하고 동시에 채광을 위한 창과 휴게 데크로 활용하였다. 아트리움은 연구센터의 중심 홀로 인 지성을 강조하여 자연스러운 동선을 유도하였고 밝은 색의 목재로 마감한 두 개 층은 따뜻하고 개방된 공간으로 구성하였다.
This research center is for the propagation of Korean Natural Monuments such as long-horned beetles. The log, where the larva inhabits, is used as the design motif to give the characteristic impression. The shape of building is simple; however the repeated pattern of vertical basalt slates becomes the accent of this building. The atrium is placed at the center of this facility, and the bright and open space supplies both visual and physical accessibilities.
close
대한민국 강원도 영월군 영월읍 하송로 64
close
천연기념물 곤충연구센터
Natural Monument Insect Research Center (Extension)
prev
next
    PREV NEXT