background pattern
extra black line
left black line
right black line
국내 최초 교통사고 전문재활병원이다. 지형의 형상을 따라 유선형으로 계획하였다. 경사지를 활용하여 외기에 면하는 부분을 최대한 확보하여 밝은 내부공간을 제공하고 저에너지 소비형 외피로 에너지 경제성을 추 구하였다. 병실을 남향 배치하고 옥상정원과 외부 데크가 이어지도록 계 획하여 쾌적한 치유환경을 제공하였다. 아트리움을 통해 실내와 실외 치 료 공간을 연결하여 심리적 안정을 취할 수 있도록 하였다. 입면은 지형 의 수평 성과 수림을 상징하는 유기적 구성으로 자연환경과 조화를 이루 도록 계획하고 향에 따른 루버를 세분화하고 자연환기 창호 시스템을 적 용하여 에너지 절약을 계획하였다.
Yangpyeong Rehabilitation Hospital is the first rehabilitation hospital in Korea for patients suffering from aftereffects of traffic accidents. The hospital is designed in a streamline shape that naturally merges into the existing topography. Utilizing the slope, which provides the maximum space that faces outdoor air, has created a bright indoor space, thereby enabling an optimal envelope for low energy use. All wards face the south, and are connected with a rooftop garden and outside decks, creating the healing environment for patients staying at the hospital for long periods of time. The indoor rehab treatment rooms and the outdoor rehab treatment space are connected through an atrium that provides a bright space where the patients may find psychological stability. The elevation design, through an organic composition that symbolizes horizontal topography and the woods, creates a harmony with the surrounding environment. Different louver shapes according to directions and the application of a natural ventilation window system have enabled the creation of energy-saving elevation.
close
대한민국 경기도 양평군 양평읍 도곡리 621-1
close
국립 교통재활병원
National Rehabilitation Hospital
prev
next
    PREV NEXT