background pattern
extra black line
left black line
right black line
캠퍼스 전체의 질서에 순응하면서도 중앙도서관으로서 상징이 될 수 있도록 최대한 절제된 형태의 건축물로 계획하고, 이후 종합계획에 따라 이루어지 는 캠퍼스 증축에 대한 대응도 함께 담았다. 단순한 형태인 육면체의 외관과 지루해지기 쉬운 정면의 좌우대칭은, 주 출입구와 상부 유리창과 천창으로 고요한 리듬감을 주었다. 외장재는 주로 화강석을 사용하여 육중하고 간결 한 느낌을 준다. 정면에서 창문을 통해 내부의 아트리움 형태를 알 수 있고, 천창을 통해 내부로 빛이 유입되고 있다. 주 출입구로 들어가면 밖과 안의 중 간 공간으로 1층부터 4층까지 높게 뚫린 아트리움은 건물 외부와 내부를 연 결하는 역할을 한다. 아트리움을 중심으로 계단실과 엘리베이터 홀이 있고, 그 주변으로 서고가 배치되었다.
Its heavy, simple granite exterior shows the strength and magnificence of the building, designating the KAIST Main Library as a center of knowledge and a cradle of science. Since the bilateral symmetry of the front of the building is subdued, a calm rhythm is added to the main entrance of the building, the upper windows, and the ceiling. This rhythmic pattern is connected to the interior of the main hall through a large open space with a high ceiling. A simple and graceful square courtyard connects the exterior and interior. The atrium provides a restful haven for its visitors, and is an expression of tranquility in the otherwise strenuous academic atmosphere.
close
대한민국 대전광역시 유성구 어은동 23
close
한국과학기술원 중앙도서관
KAIST Main Library
prev
next
    PREV NEXT