background pattern
09EER0109EER0209EER0309EER04
extra black line
left black line
right black line
저탄소 녹색성장 시대에 맞추어 구현된 지구환경종합연구동은 대한민국의 환경연구를 책임지는 환경과학원의 ‘미래 건축물 구현’이라는 비전에 따라 설계되었다. 본관동과 기숙사가 포함된 부속동의 두 건물로 구성된 배치는 건물의 에너지환경을 극대화하는 방향으로 입지되었다. 지구환경을 연구하 는 연구동의 목적에 맞추어 건물의 중심은 경사진 녹지로 구성하여 본관동 의 북측 에너지손실을 최소화하면서 친환경적 어메니티 공간이 되도록 하 였다. 연구소는 건물에 필요한 에너지를 100% 자체 생산하여 전기와 열 원으로 사용하고 화석연료를 쓰지 않는 다양한 패시브하우스 기술과 신재 생 에너지원이 적용된 한국 최초의 100% 에너지 자립형 탄소배출 제로 오 피스 건물이다.
The Global Environment Research Center was designed to the mandate of the client, the National Institute of Environmental Research, of ‘realizing a building of the future’ in its answer to a call for ‘Low Carbon, Green Growth’. A sloped strip of greenery runs between the buildings, offering additional benefits of minimizing energy losses from the northern side of the main building and serving as an eco-friendly amenity space. The center generates 100% of the energy requirement for electricity and heat; employs various passive-house technologies to avoid use of fossil fuel; and utilizes renewable energy sources, making it the first ‘Zero Impact’ building in Korea.
close
대한민국 인천광역시 서구 경서동 598-1
close
국립환경과학원 지구환경종합연구동
Global Environment Research Center
prev
next
    PREV NEXT