background pattern
extra black line
left black line
right black line
이화 캠퍼스 복합단지는 2006년 개교 120주년을 기념하여 대규모 교육문화복합시설 조성을 위해 진행되었다. 정문을 지나 복개 상부 위에 펼쳐진 이화광장에서 시작되는 완만한 경사의 긴 내리막 산책로인 계곡은 정문과 본관을 연결한다. 전체 지하 6층, 지상 1층 규모로 도서관, 강의실, 학생 자치시설 등 교육시설 및 문화복지시설로 계획되었다. 산책로인 계곡은 캠퍼스의 지축을 표시하며 지상과 지하 공간, 이화 캠퍼스 복합단지와 주변 캠퍼스를 연결한다. 계곡을 중심으로 마주 보는 입면은 자연광을 제공하며 커튼월의 핀(Fin)은 보행자에게 마치 빛의 폭포 안에 있는 듯한 느낌을 준다.
Ewha Campus Complex(ECC) is a project for a large-scale education/culture facility built in commemoration of the 120th anniversary of the school’s opening in 2006. Dominique Perrault’s design was selected in an invitational international competition, and Baum participated as a design partner. The long, downhill ‘valley’ which begins at Ewha Square, connects the main gate and the mail hall. This B6 – 1F structure features; education facilities of library, class rooms, club rooms; cultural facilities; and amenities. The long, downhill ‘valley’ signifies the backbone of the campus which links the spaces above and below ground, and ECC and the entire campus. The two elevations, bisected by the valley and facing each other, are the sources of natural light, which, when coming through the ‘fins’ on the curtain wall, creates an image of a ‘fall of lights’.
close
대한민국 서울특별시 서대문구 대현동 11-1
close
이화캠퍼스복합단지
EWHA Campus Complex
prev
next
    PREV NEXT