background pattern
extra black line
left black line
right black line
마산만이 보이는 언덕 위에 자리 잡고 있는 지형적 특성을 고려하여 다양 한 범위에서 시각적, 장소적 체험을 누릴 수 있도록 계획하면서, 내부적 으로는 향과 조망을 살린 자연 속의 기숙사를 만들고자 하였다. 상부로의 개방감을 확보한 로비와 휴식라운지, 시각적으로 연계된 카페테리아로 구 성된 공간으로 기존 아파트 형태의 기숙사 이미지에서 탈피하였다. 목재 와 파 벽돌 등을 적용하여 주거시설로서 갖춰야 할 안락함을 표현하고 보 행자 중심의 옥외공간을 계획하였다. 기숙 실이 있는 고층부는 마산만, 도 심, 새방골산으로 연장되는 경관을 고려하여 꺾인 형태의 매스로 디자인 하였다. 저층부는 선형의 대지형태와 휴먼스케일을 고려하여 매스가 둘로 나뉜 형태의 독특한 외관을 구성하였다.
Sitting on a hillside looking down on the Masan bay area, the architectural form and space program of the building renders diverse visual and spatial experience from outside and spectacular views of the surrounding nature from inside. The lobby and lounge that open up to the transparent ceiling and the cafeteria with visual continuity provide a unique spatial experience differentiated from typical dormitories. Wood and used-brick finish gives a lived-in look which continues to outside space design with a pedestrian orientation. The tower with dorm rooms is in an angle to afford views to the Masan bay, city center and Saebanggol Mountain. The exterior articulation of the base, in two distinct masses, is in human scale and embraces the linear shape of the site, an element that makes this building stand out as a landmark of the area.
close
대한민국 경상남도 창원시 성산구 귀현동 555
close
두산중공업 창원 기숙사
Doosan Heavy Industries Dormitory
prev
next
    PREV NEXT