background pattern
extra black line
left black line
right black line
돈암시장 리노베이션은 시장 기능의 일부를 담당할 상업시설은 저층부에, 주거시설은 고층부에 배치하였다. 대지의 남측으로 흐르는 성북천은 시민들의 휴게 및 레포츠 공간으로 사용 중이며, 사업대지를 ‘T’자 형태로 가로지르는 보행자 전용도로와 공개 공지가 계획되어 있다. 이를 적극 활용하여 공개 공지, 보행자 전용도로 1층 외부공간과 성북천변 보도에서 각각의 매장으로 직접 진입할 수 있도록 하였고, 주거시설을 남쪽 성북천과 평행하게 계획하여 각 세대의 개방감과 조망을 확보하였다. ‘ㄱ’자 형태의 매스 안쪽 저층부에 상업시설을 배치하였고, 그 상부에는 주거시설의 독립된 조경시설과 놀이터 등을 설치하여 프라이버시 및 생활 동선을 최대한 고려하였다.
This is a typical residential/retail complex to accommodate the traditional “Donam-dong” open market with the residential units at the upper levels. The Seongbuk River running at south provides well designed community park with outdoor leisure & sports equipments. We successfully took the advantage of not only this public open space but the ‘T’ shaped pedestrian road that transects the site by a careful arrangement of direct access from the public spaces and pedestrian road especially from the riverside. The residential units are arranged parallel to the river to provide the view and openness of each unit. The retail stores are located in the inner part of the “L” shaped podium and a roof garden with a playground with assures the exclusive privacy to the residents.
close
대한민국 서울특별시 성북구 동소문로
close
돈암시장
Donam Market Mixed-Use Complex
prev
next
    PREV NEXT