background pattern
extra black line
left black line
right black line
대지의 특성에 따른 도시적 맥락을 분석하여 건물의 중정인 외부공간과 건물 내부공간과의 시각적, 기능적 연계성을 확보하였다. 지역의 디자인센터, 즉 디자인 인큐베이터(Design Incubator) 로서의 기능에 맞도록 각 프로그램을 밀도 높고 긴밀하게 동선계획 하여 시너지효과를 극대화하였고, 디자인센터의 주기능인 디자인 홍보관, 전시장, 디자인 라운지, 컨벤션 홀 등은 디자인 산책로(Design Promenade)라는 순환동선에 의해 하나의 공간으로 연출하였다. 건물의 매스와 입면계획에서 가로변 보행자 스케일에서는 저층부의 솔리드 한 매스로 표현하고 원경에서의 고층부는 수평선 위에 부유하는 투명한 매스를 기본개념으로 수평적인 안정성과 수직의 역동성을 동시에 표현하였고, 내부기능의 다양성을 외부 입면의 형상과 재료의 변화로 표현 하였다.
At the intersection of two axes - one parallel to the Dongdaegu Street and the other leading to the Dongdaegu Station - a patch of odd land allows a breathing space to the interior and exterior of the building. True to the urban context of the site, an inner court which is an exterior space is visually and functionally extended into the interior. This scheme is symbolic of the energy created within the city flowing onto the streets, turning into a festival. Befitting to its role as the Design Incubator of the region, dense and compact space and circulation program maximizes synergy. The main functions of Design Promotion Center, Exhibition, Design Lounge and Convention Hall are included in one space along the ‘Design Promenade’. In designing the mass and elevation, the lower floors when looked at from a pedestrian level have a solid mass, whereas the upper level, to be looked at from afar, is a transparent mass floating on the horizon. The stability of horizontal elements and the dynamism of vertical elements are expressed at once while the composition of the elevation and different materials manifest the diverse functions within.
close
대한민국 대구광역시 동구 동대구로 461
close
대구 경북 디자인센터
Daegu-Gyeongbuk Design Center
prev
next
    PREV NEXT