background pattern
extra black line
left black line
right black line
중앙대학교병원은 추후 늘어날 의료 수요에 대비하여 설계 초기단계부터 증축을 고려하여 계획하였다. 주변 대형병원의 증축으로 인한 경쟁력 강화를 위해 초기 계획된 6층 규모보다 큰 10층 규모로 완공되었다. 기존병원과 증축병원 사이에 2~4층까지 연결통로를 설치하여 두 병원을 기능적으로 연결하였고, 증축병원의 저층부에는 외래부와 건강검진센터를 배치하고 고층부는 자연채광과 에너지 절약에 유리한 남북방향으로 병동을 배치하였다. 기존 병원과의 조화와 중앙대학교병원의 아이덴티티를 강조하기 위해 측벽에 레이어를 분절하여 수직성을 강조하고 최상층 병동을 set back하여 입면에 변화를 주어 외관디자인을 일관성 있게 계획하였다.
The Chungang University Medical Center planned its expansion from the initial stage of design in preparation for the increasing future medical demands. In order to strengthen the competitiveness due to the expansion of nearby large hospitals, the construction was completed with a 10-story building which is bigger than the initial design plan of 6 stories. By installing bridging passages from the 2nd floor to the 4th floor between the existing hospital and the newly built one, we connected two hospitals functionally. At the lower part of the new building, outpatient service departments and medical examination centers were assigned. At the upper part of the building, the wards were assigned in north-south directions which are advantageous for the natural lighting and energy saving practices. For the creation of harmony with the existing hospital building and to emphasize the identity of the Chungang University Medical Center, we segmented the layers at the side wall to emphasize the vertical property and set back the ward on the highest floor to give diversity to the façade and thus giving consistency to the design of the exterior.
close
대한민국 서울특별시 동작구 흑석로 102
close
중앙대학교병원
Chungang University Hospital
prev
next
    PREV NEXT