background pattern
extra black line
left black line
right black line
1909년 개원한 청주의료원은 정신병동 및 부대시설 확충에 있어서 ‘환자중심병원, 환경친화적 병원, 기존 병원과의 유기적 연계’라는 세 가지의 목표를 가지고 계획되었다. 대지의 동서를 가로지르는 10m의 단 차를 극복하기 위해 남북방향으로 Green Street를 계획하여 차량 및 보행의 중심이 되게 하여 종합병원의 기능과 규모에 적합한 동선과 외부 공간을 갖추도록 하였다. 남북으로 열린 산의 풍경을 대지의 조망으로 끌어 들이고 동쪽 우암산의 녹지축을 정신병동 사이로 관입시켜 병원 확충에 따라 부족해진 녹지와 오픈 스페이스를 확보하여 쾌적하고 환경친화적인 병원을 계획하였다. 이로 인해 청주의료원은 환자 및 이용객의 사용성을 고려하고, 자연환경을 품고, 병원 기능 간의 순환과 연계가 원활한 지역거점으로서 꼭 필요한 종합병원의 면모를 갖추게 되었다.
Cheongju Hospital, founded in 1909, is planning to expand psychiatric ward and improve the facilities with three goals ‘High level of patient care services, Eco friendly hospital, Well-connected to existing hospital’. The North-South Green Street is introduced for vehicular and pedestrian access, to overcome 10m sectional drop, so that appropriate circulation and generous outdoor space are provided to the hospital. Another effort to create pleasant and eco friendly environment is providing maximum view to North and South mountains. At the same time, we designed gardens and open spaces as the courtyard of Psychiatric ward building, receiving green axis from Wooamsan in the East.
close
대한민국 충청북도 청주시 흥덕구 사직1동 554-6
close
청주의료원 정신병동 및 부대시설
Cheongju Medical Center Psychiatric Ward (Extension)
prev
next
    PREV NEXT