background pattern
extra black line
left black line
right black line
과거 지역 문화의 중심이었던 신영극장을 현대 감각에 맞춰 새로운 문화의 중심으로 재탄생하도록 리모델링하였다. 개방된 저층부를 갖는 복합 상영관으로 디자인의 기본 개념은 ‘극장 속의 극장’을 만들어내는 것이다. 긴장감 있고 자유로운 형태로 유리를 사용하여 흐르는 듯한 건물의 표피를 만들어내고 이를 통하여 신촌로에 1개의 면만 면한 입지의 불리함을 극복하고 이를 가장 중요한 디자인 요소로 사용하였다. 건물의 입면은 자체가 영화의 본질 요소인 빛과 움직임을 표현하는 거대한 스크린이 되도록 의도하였다. 이 거대한 외부 스크린은 다시 극장의 외부 세계와 내부를 자연스럽게 연결하는 매개체로 기능하도록 디자인하였다.
Transforming Shinyoung Cinema, a cultural icon of the past decades, into a new cultural center was the purpose of this project. The newly renovated building was designed as a multiplex theater with an open space on the lower levels. The design goal was to create ‘a theater within a theater’. Glass was employed in a free manner but with certain tension creating a flowing surface, and this helped overcome the disadvantage of having only one side facing the Shinchon Street. The elevation itself is a grand screen on which project light and movements. This big outdoor screen becomes a mediator connecting the exterior and interior spaces of the cinema.
close
대한민국 서울특별시 서대문구 창천동 20-25
close
CGV 신촌 아트레온
CGV Sinchon Artreon (Remodeling)
prev
next
    PREV NEXT