background pattern
extra black line
left black line
right black line
현천고등학교는 기존 공교육의 틀을 벗어나고 싶은 학생들을 대상으로 학생 개개인의 특성에 맞는 맞춤형 교육을 실현하기 위한 강원도 최초의 공립형 대안학교이다. 본 설계는 중앙 진입로를 중심으로 남측 전면에 교사동, 동쪽에 체육관과 강당을 배치하고 북측에 기숙사 동을 분리 배치하여 클러스터 형의 건물군을 형성하고 있으며 그 특성에 맞는 다양한 건축적 공간과 프로그램을 제공하고 있다. 각 건축물은 기능별, 시간대별 조닝을 통해 이용의 효율성을 높이고 생태공원을 중심으로 건축물 전체를 연결하는 브리지를 계획하여 입체적인 동선 연결과 각 교육프로그램의 유기적인 커뮤니케이션을 극대화하였다. 학생들의 자율적인 활동을 목적으로 계획된 다목적 홀은 휴식공간이며 자유로운 만남에 장으로써 학생들의 실내교육 및 특별활동에 중심공간이 될 것이다 입면디자인 및 건축마감은 자연 친화적인 재료를 사용하여 기숙사 생활을 주로 하는 학생들에게 정서적인 안정감과 창의력을 고양하고 대안 학교의 교육 목적에 맞게 일반적인 도심 학교와는 다른 건축적인 고려를 디자인 전반에 부여하였다.
As first alternative high school in Gang-won province, Hyun-chun high school has unique education programs. the building shape and material of each block is designed in accordance with the characteristic for special classrooms having each educational function and system. Unique Circulation Bridge surrounds ecological inner court which provided visual openness to this building. The bridges, roofs and open gaps between buildings are forming new architectural elements making this building a pleasant wholeness. Specially designed multi-functional hall on second floor serves as resting lounge, meeting spots and various indoor activities. Architectural design and material provides students with extraordinary feeling and emotion as well as eco-friendly environment.
close
강원도 횡성군 둔내면 경강로 4119
close
현천고등학교
Hyeoncheon High School
prev
next
    PREV NEXT